Allah neye yemin ediyor?
Cenab-ı Hakk’ın, yüce ismiyle (Hicr, 15/92); peygamberlere (Yâsin, 36/1), peygamberlerin yaşadığı veya vahyin geldiği mekanlara (Tûr, 52/1-3; Beled, 90/1), meleklere (Sâffât, 37/1; Nâziât, 79/1-2), an’a (Vâkıa, 56/77; Tûr, 52/2), kıyamet gününe (Kıyamet, 75/1), kâinata nasıl yemin ettiği…
Allah’a nasıl yemin edilir?
Yemine örnek olarak “Vallahi (Allah’a yemin ederim)” veya “Billahi” (Allah’a yemin ederim) ifadelerini verebiliriz.
3 Büyük yemin Nedir?
Bu sebeple literatürde üç çeşit Kâsem yemininden bahsedilmektedir. Bunlar “Lâcv Yemini”, “Gâmus Yemini” ve “Münâkit Yemini”dir.
Allah canımı alsın demek yemin midir?
“Bu işi yaparsam çocuklarımın öldüğünü görürüm, Allah canımı alsın, beni ölürken görsün” toplumda yaygın olarak kullanılan bir sözdür. Bu tür ifadeler küfür içeren ifadelerdir ve yemin sayılmaz ve kefaret gerektirmez.
Allaha edilen yemin bozulursa ne olur?
Kim geçerli bir yemini herhangi bir şekilde bozarsa yemin kefareti ödemesi gerekir. Yemin kefareti şudur: On fakire bir fitre vermek, veya bir fakire on ayrı gün boyunca her gün birer fitre parası vermek, yahut on fakiri sabah akşam doyurmak veya giydirmek demektir.
Allah niye zeytine yemin ediyor?
Buralar incir ve zeytinin yetiştiği yerler olduğundan Süryanice’de Tur-i Tina (Tin Dağı) ve Tur-i Zeyta (Zeytin Dağı) olarak adlandırılır. Bu durumda Yüce Allah’ın peygamberlerin yetiştiği yerlere yemin ettiği anlamına gelir.
14 yaşındaki çocuğun yemini kabul olur mu?
Aynı maddenin devamında, muhakeme yeteneğinden yoksun oldukları için yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayamayan kişilerin yeminsiz dinlenebileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre, 15 yaşını doldurmuş ancak yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayamayan çocukların yeminsiz dinlenmesi mümkündür.
Valla demek yemin sayılır mı?
Dil alışkanlığıyla, yani bir fiil veya ihmalin muhtevasını taşımayan “vullahi” ve “billahi” gibi sözler; yalan kastı olmaksızın, geçmişte veya şimdi yapılmış bir iş hakkında doğru olduğuna inanılarak söylenen yeminler de lâğv yemin sayılır.
Allah’ın üstüne yemin etmek günah mıdır?
İnsanlığın başlangıcından beri hem söz ve kararlılığı teyit etmek, hem de muhatabı ikna etmek için kullanılan yemin, İslam’da temelde meşru kabul edilmiştir.
Gerçek yemin nedir?
Yemin, bir kimsenin Allah’ın adını veya bir sıfatını anarak sözünü güçlendirmesi anlamına gelir. Örneğin, “Allah’a yemin ederim ki bu işi yapmam” veya “Bllahi (Allah’a yemin ederim ki) bu yere gitmem” gibi ifadeler bunlardandır.
Hangi yemin kabul olmaz?
1- Yemin edenin akıllı, ergenlik çağında olması ve kendi isteğiyle yemin etmesi gerekir. Bu durumda çocuğun, delinin, ayyaşın veya yemin etmeye zorlanan bir kimsenin yemini geçersizdir. Aynı şekilde öfkeyle edilen yemin de geçersizdir. 2- Yemin ettiği şey ne haram ne de mekruh olmalıdır.
Kaç tane yemin vardır?
İslam dinine göre yeminler üç çeşittir: 1- Yemin-i Lağv. 2- Tefsir yemini.
Allah nelere yemin eder?
Allah Kur’an’da kendi isminin yanı sıra, Peygamber, Kur’an, melekler ve hesap günü gibi insanların günlük yaşamlarında ilişkilendirildikleri mekânlardan da bahsetmiş; yeryüzü, gökyüzü, güneş, ay, gündüz, gece, tek, çift, erkek, dişi, sabah, yıldız, kuşluk, seher, kalem, tin, zeytun ve beled’ul-emin gibi olgulara yemin etmiştir.
Tövbeyi bozmanın kefareti nedir?
Ayette şöyle buyrulur: “Bunun kefareti, ailenize yedirdiğinizin ortancasından on fakiri doyurmak, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle azat etmektir.” “Bunu yapmaya gücü yetmeyen üç gün oruç tutsun.” Yemin bozan kimsenin kefareti ise iki şıkta düzenlenmiştir.
Boş yere yemin etmenin günahı nedir?
“Yalan yere edilen yemine ‘Gamus’ denir. Bir kimsenin yapmadığı bir şey için ‘Ben yaptım’, yaptığı bir şey için ‘Ben yapmadım’ diye yemin etmesi büyük bir günahtır. Peygamber (s.a.s.) yalan yere yemin etmeyi büyük günahlardan saymıştır (Buhari, Eyman, 16, no.: 6675).
Allah neden kaleme yemin ediyor?
Kalemle yazmak bir nimettir. Nitekim Kelam Suresi’nin başında Yüce Allah kaleme ve onunla satır satır yazılana yemin eder. Bazı âlimlere göre Nun, şeklinin benzerliğinden dolayı bir Divit’tir ve daha sonra kalemden de bahsedilir. Allah, Kur’an’da bu nimetlere, bunların önemine dikkat çekmek için yemin etmiştir.
Hangi yemin sayılmaz?
Allah’ın isimleri ve zatî sıfatları dışında hiçbir şey üzerine yemin edilemez. Hanefilere göre, Peygamber, Kur’an ve Kâbe gibi Müslümanlar için mukaddes olan varlıklar üzerine yemin etmek caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidaye, II , 72; Mevsıli;
Yemin Allah’ın adı mı?
Yemin, bir kimsenin Allah’ın adını veya bir sıfatını anarak sözünü güçlendirmesi anlamına gelir. Örneğin, “Allah’a yemin ederim ki bu işi yapmam” veya “Bllahi (Allah’a yemin ederim ki) bu yere gitmem” gibi ifadeler bunlardandır.
Allah’ın üstüne yemin etmek günah mıdır?
İnsanlığın başlangıcından beri hem söz ve kararlılığı teyit etmek, hem de muhatabı ikna etmek için kullanılan yemin, İslam’da temelde meşru kabul edilmiştir.