İçeriğe geç

Afganistandaki Türklere Ne Denir

Afgan Türklerine ne denir?

Afganistan Türkmenleri (Türkmence: اوغانستان تركمنلرى, Owganystan Turkmen, Овганыстан Түркменлери), Afganistan’ın çoğunlukla Afgan Türkistanı veya Güney Türkmenistan denilen kesiminde yaşayan, bir kısmı İran sınırında (Meşhed) yaşayan Türkmenlerin bir koludur.

Afganlar Türkmen mi?

Bugün Afganistan’da Türkmenler, Özbekler, Halakhlar, Tatarlar, Kırgızlar, Kazaklar, Kızılbaşlar, Karakalpaklar ve Avşarlar yaşamaktadır. Afganistan’da büyük bir Türk varlığı vardır. Afganistan’daki beşinci büyük kabile Türkmenlerdir. Afganistan’da yaşayan Türkmenler çeşitli kabilelerden oluşmaktadır.

Afganistan’ın yüzde kaçı Türk tür?

Etnik Gruplar ve Diller ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2010 verilerine göre Afganistan’daki en büyük etnik grup nüfusun %42’sini oluşturan Peştunlardır. Tacikler toplumun %27’sini, Özbekler %9’unu, Hazaralar %9’unu, Aymaklar %4’ünü, Türkmenler %3’ünü ve Beluciler %2’sini oluşturmaktadır.

Afgan ırkı nereden gelir?

Peştunlar veya Peştunlar (Peştuca: Peştun veya Pakhtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan) güneydoğu Afganistan ve kuzeydoğu Pakistan’da yaşayan bir İran milletidir. Konuştukları dil, İran dillerinden biri olan Peştuca’dır.

Afganlar Türk müdür?

Afganistan’daki Türkler, şu anda Afganistan olan yerde yaşayan Türklerdir. Başlıca etnik gruplar Afgan Kızılbaşları, Özbekler, Kırgızlar, Türkmenler ve Hazaralardır. Kızılbaşlar, Afganistan’a Afşar ve Durrani yönetimi sırasında yüksek hükümet pozisyonlarında çalıştıkları için geldiler.

Afgan ırkına ne denir?

Afganlar (Hintçe: Aphgan, Farsça: Efgan ve Peştuca: Afgan) Afganistan vatandaşlarına verilen isimdir. Ancak, “Afganlar” kelimesi belirli bir etnik grubu tanımlamaz; Peştunlar, nüfusun %42’sini oluşturan Afganistan’daki en büyük etnik gruptur.

Türk ve Türkmen arasındaki fark nedir?

Osmanlı arşiv belgelerinde çiftçilere yerleşim durumuna ve türüne bağlı olarak “Türk” denirken, göçebe veya yarı göçebe topluluklara “Türkmen” veya “Yörük” deniyordu. Aşiretlere, yerleşik veya göçebe olmalarına ve hangi bölgelerde yaşadıklarına bağlı olarak “Türkmen” veya “Yörük” deniyordu.

Türkmenler hangi soydan gelir?

Göçebe Türkmenlerin kökeni, Oğuz Türklerinin atası sayılan efsanevi Oğuz Han’a kadar uzanır. “Diğer bazı Türk toplulukları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna ait Türk boylarıdır” (Kara, 2002, s. 235).

Türkmenler aslen nereli?

Türkmenler İslam’ı benimsemiş Oğuz kabileleridir. Türkmenler (Oğuzlar) 24 kabileden oluşur. Çoğunlukla Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan’da, ayrıca Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran’da yaşarlar. Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye’de yaşayan Türkmenlere de Türk denir.

Afgan Özbekleri Türk mü?

Özbekler Afganistan’daki en büyük ve en önemli Türk grubudur. Afgan Türkistan’ında, özellikle Kunduz, Şıbırgan, Taş Kurgan, Mazar-ı Şerif, Belh, Meymene, Aliça ve Bala Murghab’da yaşarlar (Dursun, 1998/1999: 57). Oğuz Türkçesinin Özbek lehçesini konuşurlar ve Sünnidirler.

Afganistan’ın eski adı nedir?

18. yüzyılda, Kabil’in güney bölgeleri Afganların eline geçti. 18. yüzyılda, Sindh Nehri’nden Kabil’e, Keşmir ve Nuristan’ın yakınlarına, Kandahar ve Multan’a kadar olan bölge Afganlar tarafından iskan edildi. 19. yüzyılda, Afganistan adı ülkenin resmi adı oldu.” 30 Haziran 2022

Afganların mezhebi nedir?

Afgan Medeni Kanunu büyük ölçüde Hanefi mezhebine dayanmaktadır. Bu nedenle Hanefi mezhebinin evlilik sözleşmesi ve sonuçları ve diğer konulardaki meşhur görüşlerini kanunlaştırmıştır.

En çok Afgan hangi ilde?

Beş büyük şehre bakıldığında İstanbul’u 121.000 (357) ile Antalya, 104.000 (366) ile Ankara, 42.000 (512) ile Bursa ve 29.000 (269) ile Mersin takip ediyor. Bu oturma izni ile Türkiye’de yaşayan yabancıların uyruklarına bakıldığında Afganlar sekizinci sırada yer alıyor. Ülkede oturma izni olan 53.195 Afgan yaşıyor.

Afgan Türk vatandaşı olabilir mi?

Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu (TVK) ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, Türkiye’de en az beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancı uyruklular, mevzuatta aranan diğer şartları sağlamaları halinde Türk vatandaşlığına geçebilirler.

Afganistan dini inancı nedir?

Afganistan, vatandaşlarının çoğunun İslam’a inandığı bir İslam devletidir. Nüfusun %90’ı Sünni İslam’ı takip ederken, %9,7’si Şiiliği takip eder. The World Factbook’a göre, Sünniler nüfusun %84,7 ila %89’unu oluşturmaktadır.

Afgan halkına ne denir?

“Afgan halkı” bulmacasının doğru cevabı Peştun cevabıdır.

Afgan Türk vatandaşı olabilir mi?

Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu (TVK) ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, Türkiye’de en az beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancı uyruklular, mevzuatta aranan diğer şartları sağlamaları halinde Türk vatandaşlığına geçebilirler.

Hazara Türk mü?

Ona göre Hazaralar, bugün yaşadıkları bölgeye, tamamı Türk olan ve Afganistan’a hakim olan Mengü Han (1284-1292) zamanında yerleştirilmişlerdi (Poladi, 1381: 17). Cengiz Han’ın Belh, Kâbil, Gazne, Herat ve Hazaracat’ı istila etmesinden önce bu bölgelerde Halakhic ve Karluk Türklerinin yaşadığı bilinmektedir.

Afganistan Türkmenleri hangi soydan?

Türkmen soyu, Oğuz Türklerinin atası olarak kabul edilen efsanevi Oğuz Han’a kadar uzanır. Bazı Oğuz kabileleri 10. yüzyılda Türkmen olarak adlandırılmaya başlandı. Bir süre, Oğuz ve Türkmen kelimeleri bu kabileler için eşanlamlı olarak kullanıldı, ancak daha sonra Türkmen olarak adlandırılmaya başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir